Wykonanie
Ostatnio namnożyło mi się nowych przepisów, którymi na prędce chce się zwami podzielić. Sezon na
owoce leśne nie trwa długo i niebawem
maliny,
jeżyny i
borówki znajdziemy już tylko albo we wspomnieniach, a ci bardziej zapobiegliwi w zamrażalce. Dodam jeszcze ,że jestem jedną nogą już na wakacjach, więc wpisy będą bez ozdobnych wstępów ;-)Na początek domowy
ocet jagodowy. Jako ,że uwielbiam
sałaty było by dziwnym gdybym sama nie spróbowali przygotować domowego
octu smakowego. To nic trudnego, a rozkosz smaku ogromna.
1szklanka
jagód ( lub
borówek amerykańskich)1,5 szklanki
octu jabłkowego2 łyżki
octu 10%2 łyżki
cukruBorówki ew
jagody wsypujemy do garnuszka, zasypujemy
cukrem i zalewamy połową
octu jabłkowego z dodatkiem
octu 10%. Gotujemy przez 5 minut ( od momentu kiedy zacznie wrzeć). Następnie przelewamy do słoika i dodajemy resztę
octu. Zamykamy szczelnie i mieszamy. Słoik trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu przez 10 dni. Następnie gotowy
ocet przecedzamy i rozlewamy do buteleczek.