ßßß
 
            
         1szklanka jagód ( lub borówek amerykańskich)1,5 szklanki octu jabłkowego2 łyżki octu 10%2 łyżki cukruBorówki ew jagody wsypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy połową octu jabłkowego z dodatkiem octu 10%. Gotujemy przez 5 minut ( od momentu kiedy zacznie wrzeć). Następnie przelewamy do słoika i dodajemy resztę octu. Zamykamy szczelnie i mieszamy. Słoik trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu przez 10 dni. Następnie gotowy ocet przecedzamy i rozlewamy do buteleczek.
1szklanka jagód ( lub borówek amerykańskich)1,5 szklanki octu jabłkowego2 łyżki octu 10%2 łyżki cukruBorówki ew jagody wsypujemy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy połową octu jabłkowego z dodatkiem octu 10%. Gotujemy przez 5 minut ( od momentu kiedy zacznie wrzeć). Następnie przelewamy do słoika i dodajemy resztę octu. Zamykamy szczelnie i mieszamy. Słoik trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu przez 10 dni. Następnie gotowy ocet przecedzamy i rozlewamy do buteleczek.
