Wykonanie
Dzisiejsza propozycja powinna przypaść do gustu wszystkim fanom zdrowej żywności . Ciasto
jabłkowe na
żytniej mące razowej z cała masa
jabłek odrobiną
cukru i pachnące
cynamonem i lawendą. Wilgotne, nieco gliniaste, mocno zapychające. Może być świetna alternatywą na drugie śniadanie lub deser bez wyrzeczeń.

1 kg
jabłek (użyłam papierówek)4
jajka100g
masła4 łyżki
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia350g
mąki żytniej razowejcynamon1 łyżeczka kwiatów lawendy
Jabłka ( jedno odkładamy) dokładnie myjemy pozbawiamy gniazdka i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Jabłek nie obieramy W mikserze ucieramy
masło z
cukrem na puszysta masę następnie dodajemy po jednym
jajku i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dosypujemy po łyżce
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i kwiatami lawendy Na koniec dodajemy odciśnięte z nadmiaru soku
jabłka.Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy formy wyłożonej papierem do pieczenia na wierzch układamy plasterki
jabłka i pieczemy 60-70 minut w temperaturze 175st
