ßßß
25 dag masła lub margaryny4 jajka1 szklanka cukru1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaziarenka z jednej laski waniliisos wiśniowy1,5 szklanki wydrylowanych wiśni ( użyłam mrżónych)3/4 szklanki cukruTłuszcz stopić pozostawić do ostygnięcia.Jaka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka wanilii. Na koniec powolutku wlewać przestudzone masło lub margarynę cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jeśli pieczecie w formie silikonowej pomijamy ten krok ( pamiętajcie tylko żeby w tym wypadku po upieczeniu ciasto dobrze ostygło w formie). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec ok godziny w temperaturze 170stWiśnie zagotować z cukrem poczekać aż sok zacznie lekko gęstnieć. Przestudzoną babkę przed podaniem polać sosem wiśniowym.