Wykonanie
Przepis zamieszczam w imieniu Dzieciaka. Wyszperał go i z dokładnością farmaceuty przetestował. Efekt końcowy-lepszego nie można sobie wyobrazić. Babka piaskowa jest delikatna puszysta, a ciepła smakuje tak dobrze,że trudno jej dać przestygnąć. Polecam bardzo zarówno na Święta jak i każdego innego dnia.Takie ciasto smakuje o każdej
porze roku. My dodatkowo urozmaiciliśmy jej smak podając ją sosem
wiśniowym
25 dag
masła lub
margaryny4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaziarenka z jednej
laski waniliisos
wiśniowy1,5 szklanki wydrylowanych
wiśni ( użyłam mrżónych)3/4 szklanki
cukruTłuszcz stopić pozostawić do ostygnięcia.Jaka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać przesiane
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka
wanilii. Na koniec powolutku wlewać przestudzone
masło lub
margarynę cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Foremkę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Jeśli pieczecie w formie silikonowej pomijamy ten krok ( pamiętajcie tylko żeby w tym wypadku po upieczeniu ciasto dobrze ostygło w formie). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec ok godziny w temperaturze 170st
Wiśnie zagotować z
cukrem poczekać aż sok zacznie lekko gęstnieć. Przestudzoną babkę przed podaniem polać sosem
wiśniowym.