ßßß Cookit - przepis na Mazurek czekoladowy z nutellą

Mazurek czekoladowy z nutellą

nazwa

Wykonanie

Najprostszy z najprostszych, ale wszyscy go uwielbiamy. Mazurek z nutellą, obsypany czekoladą. Mega kruchy spód dzięki gotowanym żółtka i mące krupczatce i bardzo bardzo czekoladowy wierzch. Nic więcej dodać, zróbcie a na pewno nie pożałujecie.Proporcje podaję na jeden duży mazurek ( blaszka jak na placek ew kila mniejszych ilość zleży od zastosowanych foremek)
350 g maki krupczatki
50 g gorzkieg kakao
200 g zimnego masła
3 ugotowane żółtka
100 g cukru pudru
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem kakaem dodać żółtka przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce. Dodać zimne pokrojone ma kawałeczki masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto formując kulę. owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Ewentualnie zamrozić.
Jeśli pieczemy spody od razu, to po schłodnieniu ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym blacie i wykładamy nim blaszkę. Pieczemy ok 20 min w 200 st. Jeśli ciasto mrozimy to przed pieczeniem pozwalamy mu odmarznąć w lodówce a następnie postępujemy jak wyżej.
+ uwaga spody po upieczeniu są bardzo kruche i łatwo się łamią więc należy się z nimi obchodzić delikatnie
Dodatkowo
słoiczek nutelli
gorzka i biała czekolada starta na tarce
Jeszcze ciepłe spody smarujemy nutellą, po przestygnięciu dekorujemy wiórkami z czekolady.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2014/04/mazurek-czekoladowy-z-nutella.html