Wykonanie
Najprostszy z najprostszych, ale wszyscy go uwielbiamy. Mazurek z nutellą, obsypany
czekoladą. Mega kruchy spód dzięki gotowanym
żółtka i
mące krupczatce i bardzo bardzo
czekoladowy wierzch. Nic więcej dodać, zróbcie a na pewno nie pożałujecie.Proporcje podaję na jeden duży mazurek ( blaszka jak na placek ew kila mniejszych ilość zleży od zastosowanych foremek)

350 g
maki krupczatki50 g gorzkieg
kakao200 g zimnego
masła3 ugotowane
żółtka100 g
cukru pudruMąkę wymieszać z
cukrem pudrem kakaem dodać
żółtka przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce. Dodać zimne pokrojone ma kawałeczki
masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto formując kulę. owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Ewentualnie zamrozić.Jeśli pieczemy
spody od razu, to po schłodnieniu ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym blacie i wykładamy nim blaszkę. Pieczemy ok 20 min w 200 st. Jeśli ciasto mrozimy to przed pieczeniem pozwalamy mu odmarznąć w lodówce a następnie postępujemy jak wyżej.+ uwaga
spody po upieczeniu są bardzo kruche i łatwo się łamią więc należy się z nimi obchodzić delikatnieDodatkowosłoiczek nutelligorzka i
biała czekolada starta na tarceJeszcze ciepłe
spody smarujemy nutellą, po przestygnięciu dekorujemy wiórkami z
czekolady.