Wykonanie
Moi
drodzy, mam jeszcze tyle fajnych propozycji na nadchodzące Święta, którymi chciałabym się podzielić.Niestety doba jest za krótka ;-) i pewnie nie zdarzę wszystkich zamieścić na blogu. Ale obiecuję,że jak tylko znajdę chwilkę,
będę je uzupełniać. Przecież za rok też będzie Boże Narodzenie.Dziś przedstawiam wam przepis na tort Fedora który zawsze przygotowuje moja mama.Jest bardzo prosty w przygotowaniu nie wymaga pieczenia, a jedynie zastosowania dobrych jakościowo składników. Niektórzy przygotowują go jeszcze e z dodatkiem masy migdałowej, ale u nas robi się go bez niej. Po prostu bardziej nam smakuje tylko w wariancie
Orzechowo czekoladowym.Masa orzechowa:30 dkg zmielonych
orzechów włoskich40 ml słodkiej
śmietanki ( takiej jak do
kawy)½ szklanki
cukru pudru7 dkg
masła1 łyżeczka
spirytusuMasa czekoladowa:40 dkg
czekolady gorzkiej25 dkg
masła2 łyżki
kakao1 /2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
spirytusudodatkowo 3 okrągłe
andrutymasa orzechowa
Śmietankę podgrzać z
cukrem , ąz do jego rozpuszczenia, kiedy lekko ostygnie dodać do zmielonych
orzechów i wymieszać. Następnie do masy orzechowej dodać
masło i
spirytus i wszystko dokładnie utrzeć.masa czekoladowa:
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i kiedy lekko ostygnie utrzeć na gładką masę z pozostałymi składnikami.Na jednym
andrucie rozsmarować cześć masy czekoladowej, przykryć kolejnym
andrutem i rozsmarować masę
orzechową, następnie położyć trzeci
andrut i wyłożyć na niego resztę masy czekoladowej. Wyrównać. i wsta wić ot do lodówki do schłodzenia. Smacznego