ßßß
Przepis podaję na jeden spory okrągły bochenek500 gr mąki żytniej1 łyżeczka soli200 ml zakwasu żurkowego ( butelkowy ż€rek) lekko podgrzanegook 100 ml ciepłej wody7 g suszonych drożdżypół łyżeczki cukru1 łyżka oliwy z oliwekWszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż powstanie nam kula zwartego elastycznego ciasta. Durszlak wykładamy ściereczką obsypujemy mąką i przekładamy do niego ciasto. Nakrywamy i odstawiamy na ok 1,5 godziny.Piekarnik rozgrzewamy do 220 st , na dno wkładamy garnek z gorącą wodą.Wyrośnięty chleb, wykładamy na blachę lekko formujemy w okrąglutki bochenek i odstawiamy na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika chleb nacinamy kilkakrotnie na ok 0,5 cm .Smarujemy wierzch wodą. Pieczemy 12 min w 220 st , a następnie kolejne 40 w 180. Studzimy na kratce.