Wykonanie
To jeden z tych przepisów, który powinien przypaść do gusty, wszystkim tym którzy mają obawy przed wypiekiem
chleba w domu. To naprawdę nic trudnego. Pieczenie domowego
chleba daje mnóstwo frajdy,a doznania smakowe i zapach unoszący się w kuchni jest bezcenny.
Żytni chleb na
żurku jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, jest z gatunku
chlebów ciężkich , zwartych z chrupiącą skórką.

Przepis podaję na jeden spory okrągły bochenek500 gr
mąki żytniej1 łyżeczka
soli200 ml zakwasu
żurkowego ( butelkowy ż€rek) lekko podgrzanegook 100 ml ciepłej
wody7 g
suszonych drożdżypół łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwekWszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, aż powstanie nam kula zwartego elastycznego ciasta. Durszlak wykładamy ściereczką obsypujemy
mąką i przekładamy do niego ciasto. Nakrywamy i odstawiamy na ok 1,5 godziny.Piekarnik rozgrzewamy do 220 st , na dno wkładamy garnek z gorącą
wodą.Wyrośnięty
chleb, wykładamy na blachę lekko formujemy w okrąglutki bochenek i odstawiamy na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika
chleb nacinamy kilkakrotnie na ok 0,5 cm .Smarujemy wierzch
wodą. Pieczemy 12 min w 220 st , a następnie kolejne 40 w 180. Studzimy na kratce.