Wykonanie
Bardzo prosty przepis, na przygotowanie pysznego dania o ciekawym charakterze. Jak już wiecie ja miłośniczką
mięsa nie jestem, ani jeśli chodzi o jego jedzenia, ani o gotowanie. Zdarza się jednak ,że coś smacznego w tym temacie wykombinuję, tym bardziej że w domu mięsożerców nie brak;-) Proponuje wam zatem dzisiaj
polędwiczki wieprzowe w słodkim
śliwkowym sosie.300 g
polędwiczki wieprzowej
sól pieprz rozmarynoliwa150ml czerwonego
słodkiego wina1 mała
cebulaok 15
śliwek najlepiej węgierek
Polędwicę kroimy na plastry ok 1,5 cm.Każdy z nich delikatnie rozbijamy. W miseczce mieszamy
oliwę z
pieprzem i posiekanym
rozmarynem, do mieszani wkładamy
polędwiczki. Odstawiamy na ok 20min. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła, i podsmażamy na nim posiekaną
cebulkę, następnie dodajemy przekrojone i wydrylowane
śliwki, podlewamy 2 łyżkami
wody i dusimy, ok 10 min. Na osobnej patelni (najlepiej grillowej) obsmażamy
polędwiczki po ok 40 sekund z każdej strony. Tak przygotowane
mięso przekładamy na patelnię ze śliwami, podlewamy
winem i dusimy na malutkim ogniu ok 7 min z przykryciem i
potem kolejne 2-3 minuty bez. Przed podaniem solimy.