Wykonanie
Moi
drodzy przepraszam za poślizg czasowy, ale tak to już jest w sezonie urlopowym, niby czasu dużo, a ciągle coś do roboty ;-) Dziś przedstawiam Wam tort snickers, zrobiony na 25 urodziny szwagra, fana 2 kółek ( w
sumie czterech też). Właście śledząc poczynania chłopaków trudno powiedzieć co ich bardziej kręci. Ja w każdym razie popieram ich hobby i niejednokrotnie sama uczestniczę w ich błotnych szaleństwach. Jeśli macie ochotę zobaczyć jak spędzamy wolny czas to zapraszam Was na ich fejsbukowy profil ATV-4fun-MX Ale wracając do
tortu. Tort na bazie
biszkoptu kakaowego przełożonego masą ze snicesrsów i karmelu. Słodki, ciężki,ale bardzo dobry. Miłośnicy snickersów będą zadowoleni ;-) Co do dekoracji, to moje pierwsze doświadczenia z jadalnym opłatkiem na tort ( wydrukowany w tortownia.pl) może nie jest to pierwszy cud świata,, ale jeszcze dużo nauki przede mną Przepis na
biszkopt od niezawodnej Dorotus, ja zwiększyłam tylko proporcje, jako,że
tortu miało wystarczyć dla 20 osób.
Biszkopt Kakaowy10
jajek1,5 szklanki szklanki
cukru1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki gorzkiego
kakaoMąkę i
kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły, albo mikserem na bardzo wolnych obrotach albo szpatułką ( lepiej i bezpieczniej). Blachę ( lub tortownicę)wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.Masa snicersowa1,5 kostki
masła5 batoników snicers80ml
śmietanki słodkiejBatoniki drobno kroimy,
śietankę podgrzewamy i w ciepłej ropuszczamy snicersy.
Masło ucieramy na puch i dodajemy masę snicersową, wszystko dokładnie łączymy.Masa Karmelowa1 kostka
masła1
budyń waniliowy2 puszki gotowej masy karmelowej ( ja używam tej dostępnej w Biedronce, ma dla mnie fajny lekko
alkoholowy smak)
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ( zmniejszając ilość
mleka do 400ml)Zimy ucieramy z
masłem , a następnie po łyżce dodajemy masę karmelową. Wszystko łączymy na puszystą masę.
Biszkopt przekrawamy na 3 blaty i przekładamy masami. Wierzch
tortu i boki wykańczamy masą karmelkową (jest jej dużo) Dowolnie dekorujemy.

