Wykonanie
Nie chcę się chwalić, ale skombinowałam coś bardzo bardzo pysznego.Mam nadzieję,że mimo nietypowego połączenia smaków,moja propozycja Wam się spodoba. Będąc ostatnio ze znajomymi na wieczornym
drinku miałam okazję skosztować
drinka na bazie
rumu soku pomarańczowego i musu z
bazylii ( do odzwierciedlenia w warunkach domowych), i tak minie ta
bazylia zainspirowała,że stworzyłam ten przepis.Jak dla mnie to połączenia tak dobre jak
truskawek i
rabarbaru. Mam nadzieję,że znajdą się chętni do przetestowania.1 kg
agrestu2 garście świeżej
bazylii1/4 szklanki
wody1 kg
cukruAgrest myjemy i staramy się odszypułkować ( przyznaję się nie zrobiłam tego bardzo dokładnie ;-).Wysypujemy do garnka dodajemy
wodę i zasypujemy kilogramem
cukru. Gotujemy na małym ogniu ok 35 minut. Po tym czasie dodajemy liście
bazylii i trzymamy na ogniu jeszcze 15 minut. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.

