ßßß Cookit - przepis na Krem z ricotty

Krem z ricotty

nazwa

Wykonanie

Trochę niepozorna, cieniutka, z delikatna warstwą kremu z ricotty, ale jej wnętrze sprawia, że trudno się oprzeć przed sięgnięciem po kolejny kawałek. To coś tkwi w nadzieniu z rabarbaru, którego kwaskowatość harmonizuje ze słodkim kremem. Polecam bardzo ;-)
Ciasto:
250g mąki
150g masła (pokrojonego w kostkę)
1 jajko
1 łyżka mleka
szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatamy razem, z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min. Między czasie przygotowujemy nadzienie
Masa rabarbarowa
1 kg rabarbaru
szklanka cukru
2 łyżki żelatyny
Rabarbar, myjemy odcinamy końcówki, obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Wsadzamy do garnka z grubym dnem , dosypujemy cukier i smażmy, aż rabarbar zmięknie, a soku odparuje. Do gorącej masy wsypujemy żelatynę i szybko mieszamy, aby się rozpuściła. Zostawiamy do ostygnięcia.
250g serka rocotta
1 op (150g) serka waniliowego homogenizowanego
3 łyżki cukru pudru
Wszystko mieszamy razem do połączenia się w gładki krem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, i wałkujemy na okrągły placek na podsypanej mąką stolnicy, Wykładamy ciastem formę do tarty, a jej spód lekko dziurkujemy widelcem.Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmujemy z formy, nakładamy masę rabarbarową, a na to krem z ricotty. Schładzamy w lodówce przed podaniem .
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/05/tarta-z-nadzieniem-rabarbarowym-i.html