Wykonanie
Trochę niepozorna, cieniutka, z delikatna warstwą kremu z
ricotty, ale jej wnętrze sprawia, że trudno się oprzeć przed sięgnięciem po kolejny kawałek. To coś tkwi w nadzieniu z
rabarbaru, którego kwaskowatość harmonizuje ze słodkim kremem. Polecam bardzo ;-)Ciasto:250g
mąki150g
masła (pokrojonego w kostkę)1
jajko1 łyżka
mlekaszczypta
soliWszystkie składniki zagniatamy razem, z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Między czasie przygotowujemy nadzienieMasa rabarbarowa1 kg
rabarbaruszklanka
cukru2 łyżki
żelatynyRabarbar, myjemy odcinamy końcówki, obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Wsadzamy do garnka z grubym dnem , dosypujemy
cukier i smażmy, aż
rabarbar zmięknie, a soku odparuje. Do gorącej masy wsypujemy
żelatynę i szybko mieszamy, aby się rozpuściła. Zostawiamy do ostygnięcia.250g
serka rocotta1 op (150g)
serka waniliowego homogenizowanego3 łyżki
cukru pudruWszystko mieszamy razem do połączenia się w gładki krem.Ciasto wyjmujemy z lodówki, i wałkujemy na okrągły placek na podsypanej
mąką stolnicy, Wykładamy
ciastem formę do tarty, a jej spód lekko dziurkujemy widelcem.Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmujemy z formy, nakładamy masę
rabarbarową, a na to krem z
ricotty. Schładzamy w lodówce przed podaniem .
