Wykonanie

Od dziecka uwielbiałam
kisiel i przyrządzałam go bardzo często, a to na gęsto, a to do picia, z tartym
jabłkiem lub
czereśniami lub bez żadnych dodatków.
Kisiel z
torebki, brrr. Aż pewnego dnia odkryłam, że
kisiel to po prostu sok i
mąka ziemniaczana! Po co kupować gotowce, z nieznanej jakości składników, kiedy można wycisnąć świeży sok z
owoców albo przynieść kompot z piwnicy i przyrządzić pyszny, naturalny, domowy
kisiel o takim smaku, jaki sobie wymarzymy… Najlepszy jest
kisiel nie z soku, lecz z
musu owocowego, czyli
owoców lekko podgotowanych i – jeśli mają pesteczki –przetartych przez sitko.
Owoce można również przepuścić przez wyciskarkę z grubymi oczkami, zostawiającą „farfocle”. Dziś na deser wspaniały bezglutenowy, bezcukrowy, oczywiście wegański
kisiel z musu
jeżynowego, z dzikich
jeżyn zebranych w pewnym tajemnym miejscu… Smakuje wspaniale samodzielnie, ale z kleksem kokosowej
śmietanki prezentuje się jeszcze lepiej :)Delicious homemade blueberry jelly, with coconut cream on top. Without gluten and sugar. Vegan .

Składniki (na 2 porcje)350-400 g świeżych
jeżyn (+
jeżyny do dekoracji)10-12 g
mąki ziemniaczanej15 g
ksylitolu (lub więcej)
stewia fluid (opcjonalnie, do dosłodzenia)
Jeżyny pozbaw szypułek, umyj, wrzuć do garnuszka z grubym dnem i rozgotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wytworzy się
owocowy mus. Gotuj delikatnie, aż część płynu wyparuje (ok. 20 minut). Przetrzyj
owoce przez sitko, by pozbyć się małych pesteczek. Powstały
jeżynowy mus przełóż z powrotem do garnka.Odłóż 2 łyżki musu do małego garnuszka i przestudź, dodaj
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Do musu w garnku dodaj
ksylitol, zagotuj na małym ogniu, odstaw. Wlej mus z
mąką i energicznie wymieszaj całość trzepaczką. Postaw garnek z powrotem na małym ogniu, zagotuj, co chwilę mieszając. Zdejmij z ognia po mniej więcej 2 minutach.Jeśli uznasz, że
kisiel jest dla ciebie zbyt gęsty, dolej nieco
wody i zagotuj całość. Jeśli będzie za rzadki, wlej do garnuszka 1-2 łyżki
wody i rozmieszaj w niej odrobinę
mąki ziemniaczanej. Mieszankę wlej do
kisielu bulgoczącego delikatnie na gazie i zagotuj.Gotowy
kisiel przelej do pucharków. Zjedz na ciepło lub odstaw do przestudzenia i przygotuj
kokosową śmietankę.
Śmietanka2 czubate łyżki gęstej
śmietanki kokosowej*1 łyżka
ksylitolu zmielonego na puder (lub więcej, do smaku)1 łyżeczka inuliny (opcjonalnie)listki
mięty (do dekoracji)
Śmietankę,
ksylitol oraz inulinę (poprawi nieco konsystencję
śmietanki, ale nie jest niezbędna) przełóż do miseczki i ubij mikserem. Nałóż łyżką porcję
śmietanki na schłodzony
kisiel (nie na ciepły, ponieważ
śmietanka się rozpłynie!), udekoruj świeżymi
jeżynami i listkami
mięty.* Jeśli nie uda ci się kupić kokosowej
śmietanki, użyj dobrej jakości
mleka kokosowego. Wstaw je do lodówki na minimum jeden dzień. Na wierzchu utworzy się warstwa gęstej białej
śmietanki, a na spodzie pozostanie przezroczysty płyn.
Kisiel w wersji bez
śmietanki smakuje równie pysznie! Można go wykorzystać nie tylko jako samodzielny deser, lecz także jako przełożenie
tortu, podobnie jak w przepisie na torcik z
białym kremem i
malinami .
