ßßß Cookit - przepis na Ekologiczne jedzenie, warto?

Ekologiczne jedzenie, warto?

nazwa

Wykonanie

źródło: http://hk.lifestyleasia.com/features/wine-and-dine/eco-inspired-cakes-at-sevva-6102/
Każdy, nawet najlepszy bloger musi czasami spojrzeć poza swój własny nos i garnek, żeby dostrzec co gotują inni utalentowani tego świata. Czy w Polsce istnieje ekologiczne żywienie?
lubie. i like.
To na co patrze bardzo mi się podoba. Internet, szczególnie zagraniczne strony, są przepełnione zdrową, lekką kuchnią i wykorzystaniem fajnych składników o które tu nadal ciężko. Widać, że ludzie dbają o siebie i myślą o tym co wkładają do buzi.
U nas sprawa ma się nieco inaczej, czasami przeglądając polską blogosferę mam wrażenie, że żyjemy ciągle w czasach gdzie dobre jedzenie jest towarem deficytowym. W polskiej blogosferze królują tradycyjnie polskie dania, które ani do zdrowych ani do lekkich nie należą. Żeby być sprawiedliwa, muszę przyznać, że zaczyna się to zmieniać, ale kiedy będziemy na poziomie zachodu?
eco. organic. bio.
Mówiąc na ich poziomie mam na myśli dbałość o ekologiczne, organiczne, bio jedzenie. Czyli tak naprawdę o troszczenie się o to skąd pochodzi to co wkładamy do garnka. Niewiele sklepów jest w stanie zapewnić nas co do pochodzenia żywności, a te które istnieją chyba mają dosyć mierny zarobek, bo wszystkie warzywka wyglądają jak po chemioterapii (czyli mizernie, często podgniłe), asortyment jest praktycznie na sztuki, a w środku pachnie pleśnią (serio! z własnego doświadczenia). Jednym słowem sklepy „ekologiczne” raczej nie są tłumie odwiedzane w naszym kraju, a właściwie w Warszawie, bo za to miasto mogę się wypowiedzieć.
A może lepiej mieć gdzieś te wszystkie etykietki i po prostu kupić warzywa od chłopa na targu i cieszyć się, że nie mają żadnej nalepki? Co z tego, że chłop ma pole przy E7 albo innej przelotówce i wszystkie jego pyszne warzywka w składzie oprócz warzyw mają także ołów, inne metale ciężkie i w ogóle ciężkie rzeczy, które nie powinny się tam znaleźć.
u źródła.
Znalezienie odpowiedniego źródła w jakim zaopatrzymy się w konkretny produkt wymaga dużo zachodu i pracy, no i tego co w Polsce często jest nie do przejścia – nakładów pieniężnych, wydania cennych pieniążków na które harujemy ciężej niż by wypadało.
bo taka jest prawda.
Prawda jest niestety zazwyczaj prosta – dużo pracy i mało dbania o siebie to w Polsce norma.
Nie powinno tak być.
Z tą myślą Was zostawiam.
Inspiracje. Inspiration. Eingebung(niemiecki to piękny język ;) )
Obejrzyjcie sobie inspiracje na fajne dania z zagranicznych blogów, klikając w link podany jako źródło przeniesiecie się na stronę z przepisem.
źródło: http://aapplemint.com/2012/07/31/orange-date-madeleines/
źródło: http://www.thekitchn.com/look-a-vertical-pear-salad-130307
źródło: http://www.bellalimento.com/2013/07/01/fried-caprese-salad/
źródło: http://www.101cookbooks.com/archives/000589.html
źródło: http://www.greenkitchenstories.com/vegetarian-mini-pizza-della-sicilia/
źródło: http://www.melangery.com/2013/10/sweet-recipe-apple-tarte-tatin-reliving.html
źródło: http://aapplemint.com/2012/11/07/persimmon-fig-orange-cheesecakes/
źródło: http://aapplemint.com/2013/03/12/decadent-chocolate-bark/
Wegańska wersja sałatki BLT (Becon, Lettuce, Tomato) z kokosowym bekonem
źródło: http://cookieandkate.com/2013/heirloom-blt-salad-with-coconut-bacon/
źródło: http://www.bellalimento.com/2010/08/13/olive-fritte-fried-olives-stuffed-with-cheeses-and-herbs/
źródło: http://www.bellalimento.com/2013/08/20/marinated-mushrooms/
źródło: http://aapplemint.com/2008/04/10/chocolate-cake-and-globe-trotting/
Artykuły Inspiracje Opinie
Tagi
Inspiracje Opinie
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Jak wybrać maszynę do chleba? I dlaczego jej nie potrzebujesz.
Następny wpis
Cyfrowa dieta cud.
TOP 5 – Jedzenie na wynos
Kto z nas nie jest zapracowany? Cały dzień za czym [...] Czytaj dalej +
Jedzenie w podróży. Co zabrać ze sobą w drogę?
Ostatnio miałam sporo okazji do podróżowania. Zani [...] Czytaj dalej +
Czy warto kupować na targu przy ulicy?
Pewna kwestia nie daje mi spokoju od pewnego czasu. Skoro [...] Czytaj dalej +
Czy warto robić zakupy spożywcze przez internet?
Przechodzę między alejkami, dział po dziale, regał [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2013/10/ekologiczne-jedzenie-warto-inspiracje-z-wielkiego-swiata