ßßß Cookit - przepis na Śmietankowe babeczki z porzeczkami

Śmietankowe babeczki z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Miały być zwykłe, tradycyjne babeczki na mleku albo maślance, okazało się jednak, że mleko „wyszło”, maślanka „wyszła”… a jest za to litr śmietany kremówki… tak więc nastąpiła modyfikacja przepisu – kremówka zastąpiła mleko oraz olej… bo po co tłuszcz skoro śmietana już sama w sobie jest taka tłusta?
Składniki :
mąka pszenna – 2 szklanki,
cukier – 1 szklanka,
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
jaja duże – 2 szt,
śmietana – 1 i 1/3 szklanki czyli ok. 330 ml,
aromat śmietankowy – 2 krople,
porzeczki – 1 szklanka,
cukier puder.
Przygotowanie:
Wymieszać razem suche składniki. Jaja ubijać korzystając z miksera, ale nie muszą być bardzo puszyste. Ubić na sztywno śmietanę. Wymieszać razem suche składniki z mokrymi i dodać aromat. Natłuścić foremki – korzystałam z aluminiowych i silikonowych. Wypełnić masą do jednej trzeciej wysokości i posypać porzeczkami, dodać łyżkę ciasta tak, aby 2/3 foremki było zapełnione. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/07/smietankowe-babeczki-z-porzeczkami