Wykonanie
Miały być zwykłe, tradycyjne babeczki na
mleku albo
maślance, okazało się jednak, że
mleko „wyszło”,
maślanka „wyszła”… a jest za to litr
śmietany kremówki… tak więc nastąpiła modyfikacja przepisu – kremówka zastąpiła
mleko oraz
olej… bo po co tłuszcz skoro
śmietana już sama w sobie jest taka tłusta?

Składniki :
mąka pszenna – 2 szklanki,
cukier – 1 szklanka,
proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
jaja duże – 2 szt,
śmietana – 1 i 1/3 szklanki czyli ok. 330 ml,
aromat śmietankowy – 2 krople,
porzeczki – 1 szklanka,
cukier puder.

Przygotowanie:Wymieszać razem suche składniki.
Jaja ubijać korzystając z miksera, ale nie muszą być bardzo puszyste. Ubić na sztywno
śmietanę. Wymieszać razem suche składniki z mokrymi i dodać aromat. Natłuścić foremki – korzystałam z aluminiowych i silikonowych. Wypełnić masą do jednej trzeciej wysokości i posypać
porzeczkami, dodać łyżkę ciasta tak, aby 2/3 foremki było zapełnione. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.