Wykonanie
(4 porcje)Składniki:- 4 garści
rukoli- 8
pomidorków koktajlowych- 1/3 opakowania
sera Feta- 4 łyżki
nasion słonecznika- 4 duże garści
startego sera żółtego-
zioła prowansalskie-
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:1.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.2. Z papieru do pieczenia wycinamy
okręgi ( ja odrysowywałam je od miseczek średniej wielkości).3. Wycięty papier kładziemy na rozgrzanej patelni, a na niego wysypujemy
ser (jedna duża garść
sera na jeden okrąg).4. Gdy
ser się roztopi, ściągamy papier z patelni i kładziemy go na szklance odwróconej do góry dnem. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Ser ma całkowicie stwardnieć.


6. Gdy nasze foremki przybrały już odpowiedni kształt i są już gotowe wyciągamy je z lodówki i ściągamy z nich papier.5.
Rukolę myjemy i osuszamy z nadmiaru
wody,
pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy w ćwiartki,
ser Feta kroimy w drobną kostkę.7. Do
serowych foremek wkładamy kolejno
rukolę,
ser Feta i
pomidorki. Całość posypujemy nasionami,
ziołami oraz dodajemy kilka kropli
oliwy.Danie to jest idealne jako przystawka na imprezę, oprócz walorów
smakowych nie można mu odmówić również walorów estetycznych.Każdy może je wypełnić składnikami, które najbardziej lubi, także powinno przypaść do gustu nawet najbardziej wybrednym Smakoszom:)