Wykonanie
![](/Data/Images/gotowanie-jest-latwe.blogspot.com\2014_slash_04_slash_miod-z-mniszka/l/618633547.jpg)
1 kg kwiatów mniszka
![](/Data/Images/gotowanie-jest-latwe.blogspot.com\2014_slash_04_slash_miod-z-mniszka/l/-1444410703.jpg)
2 l
wody3
cytryny2 kg
cukrusą to proporcje mniej więcej te same co liczone kwiatkiKwiaty po zerwaniu rozłożyć luźno by poszły sobie robaczki i inne takie.Przebrać i włożyć do garnka, zalać
wodą, zagotować przytrzymać na wolnym ogniu ok 15 min. Dodać sok z 2
cytryn i odstawić do drugiego dnia.
Wywar przecedzić przez ściereczkę, dokładnie wycisnąć. Dodać sok z trzeciej
cytryny i
cukier. Doprowadzić do wrzenia i od czasu do czasu mieszając gotować ok 1,5 godziny.Po tym czasie
miód przelać do słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnemZ tej proporcji wyszło mi 11 słoiczków po 200 g.
![](/Data/Images/gotowanie-jest-latwe.blogspot.com\2014_slash_04_slash_miod-z-mniszka/l/-602526332.jpg)