Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na Brownie z
białą czekoladą. Jeśli ktoś nie przepada za
białą czekoladą można ją pominąć.Składniki:

200g
gorzkiej czekolady ( min 70%)100g
białej czekolady225g
masła3
jajka275g
cukru135g
maki1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
aromatu waniliowegoPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewam do 170 stopni (góra-dół), foremkę smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę rozłamuję na małe kawałki i razem z
masłem roztapiam w rondelku. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Jajka ubijam razem z
cukrem i
aromatem waniliowym na puch, następnie do
jajek dodaję przestudzoną
czekoladę, miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników.Następnię dodaję przesianą
mąkę i
sól. Mieszam na wolnych obrotach.
Białą czekoladę kroję w drobną kosteczkę. Dodaję ją do masy czekoladowej i delikatnie mieszam szpatułą.Całość wykładam na blaszkę.Piekę ok 25 minut do tzw suchego patyczka.Pozostawiam do wystudzeniaGotowe brownie na wierzchu powinno
mieć charakterystyczną pękającą "skórkę" a w środku powinno pozostać wilgotne.Smacznego :)