Wykonanie
W takie upalne dni jak dzisiaj nie mam ochoty włączać piekarnika, który dodatkowo nagrzewa mieszkanie. Idealny na taką pogodę jest torcik, który nas trochę ostudzi :)
Składniki:- 2 duże
jogurty greckie 330 g,- 2 małe
śmietany słodkie 30%,- 3 opakowania
galaretki cytrynowej,- opakowanie
galaretki brzoskwiniowej,- opakowanie
galaretki agrestowej,- opakowanie
galaretki wiśniowej (na prośbę mojego dziecka zamiennie użyłam
galaretki osmaku coli, ale wiśniowa jest zdecydowanie smaczniejsza),-
woda do rozpuszczania
galaretki,- 3 prostokątne pudełka do żywności, łyżka, rondel,wysoka miska, mikser, deska, nóż, foliaspożywcza, tortownica.
Wykonanie:1. Przygotowuję
galaretki:
brzoskwiniową,
agrestową i w tym wypadku o smaku coli. Każdąz nich rozpuszczam w połowie
wody wskazanej na opakowaniu. najlepiej robić to wprostokątnych naczyniach. Pozostawiam do stężenia (ok 3 h).Jeśli
galaretki już stężały zabieram się do wykonania masy.1. Trzy opakowania
galaretki cytrynowej rozpuszczam w rondelku w 750 ml gorącej
wody ipozostawiam do ostygnięcia.2. Jeśli
galaretka cytrynowa zaczęła gęstnieć, w misce ubijam
śmietanę, a następnie wciążmiksując,
jogurty greckie.3. Do
śmietankowo-jogurtowej masy wlewam stopniowo, wciąż miksując
galaretkęcytrynową.4.
Galaretki:
brzoskwiniową,
agrestową i o smaku coli wyciągam z pudełek i tnę w kostki.5. Pocięte
galaretki wrzucam do
śmietankowo-jogurtowej masy i dokładnie mieszam.6. Całość przekładam do tortownicy i owijam folią spożywcza, a następnie wkładam dolodówki na ok. 2 h. (Tortownicę można wcześniej wyłożyć folią).