Wykonanie
W końcu nadszedł długo przeze mnie oczekiwany sezon na
dynię, jak tylko gdzieś ją spotkacie to koniecznie ją kupcie,ponieważ można z niej zrobić wiele wspaniałych rzeczy, dzisiaj mam dla was przepis na zupę krem z dyni, juro natomiast zapraszam was na pyszny mus z dyni i
jabłek z dodatkiem nasion chia, a także na pyszny wegański pasztet.

Składniki :- 1
dynia (ok 1 kg)- 2 szklanki
wywaru warzywnego- 2
cebule- 3-4 ząbki
czosnku- 1 płaska łyżeczka
currydodatki (opcjonalnie)-
pestki dyni,
słonecznika-
tofu lub
ser koziPrzygotowanie :
Czosnek i
cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju/oliwy w garnku, następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę
dynię (pozbawioną miąższu i pestek), zalać
wywarem i gotować do miękkości, doprawić
przyprawami wedle uznania (zależy od tego jaki mamy
wywar), następnie zmiksować na krem, podawać z
pestkami dyni i
słonecznika (które możemy podpiec na suchej patelce przez kilka minut) oraz z
tofu lub
kozim serem. Smacznego:)