Wykonanie
Zapraszam do przepisu na przygotowanie delikatnej
wątróbki z
cebulką w sosie własnym. Klasyczny i prawdziwy smak
wątróbki.Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Wątróbka z
indyka z
cebulką w sosie własnymSkładniki :2 średniej wielkości
cebulesólpieprzpół szklanki
mąki2,5 łyżeczki
smalcuPrzygotowanie:
Wątróbki płuczemy i odkładamy na ręcznik papierowy.
Cebulkę kroimy w piórka. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy
smalec. Na talerzyk wysypujemy
mąkę i obtaczamy nasze
wątróbki, następnie kładziemy na patelnie. Smażymy chwilę z jednej strony, odwracamy na drugą i po chwili dodajemy
cebulkę i posypujemy
solą i
pieprzem. Całość smażymy międzyczasie kilka
razy odwracając
wątróbkę . Można przekroić
wątróbkę by sprawdzić czy już doszła, można również w trakcie przekroić na pół tak jakby w plaster jeśli jest za gruba. Na koniec dolewamy 2/4 szklanki
wody i trzymamy na wolnym ogniu około 8 min aż sosik nam zgęstnieje. Doprawić
solą i
pieprzem jeśli potrzeba.