ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z indyka

Wątróbka z indyka

nazwa

Wykonanie

Zapraszam do przepisu na przygotowanie delikatnej wątróbki z cebulką w sosie własnym. Klasyczny i prawdziwy smak wątróbki.
Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!
Wątróbka z indyka z cebulką w sosie własnym
Składniki :
2 średniej wielkości cebule
sól
pieprz
pół szklanki mąki
2,5 łyżeczki smalcu
Przygotowanie:
Wątróbki płuczemy i odkładamy na ręcznik papierowy. Cebulkę kroimy w piórka. Patelnię rozgrzewamy i dodajemy smalec. Na talerzyk wysypujemy mąkę i obtaczamy nasze wątróbki, następnie kładziemy na patelnie. Smażymy chwilę z jednej strony, odwracamy na drugą i po chwili dodajemy cebulkę i posypujemy solą i pieprzem. Całość smażymy międzyczasie kilka razy odwracając wątróbkę . Można przekroić wątróbkę by sprawdzić czy już doszła, można również w trakcie przekroić na pół tak jakby w plaster jeśli jest za gruba. Na koniec dolewamy 2/4 szklanki wody i trzymamy na wolnym ogniu około 8 min aż sosik nam zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
Źródło:http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2015/03/watrobka-z-indyka.html