Wykonanie
Dzisiaj pokażemy wam kolejną alternatywę dla
jajek.Przepis ten bazuje na
owocu jakim jest
awokado.Jest to ostatnimi czasy bardzo popularny składnik wielu dań - zawiera bowiem bardzo dużo tłuszczów, ale nie obawiajcie się - są to jednonienasycone tłuszcze które nie są dla nas szkodliwe a wręcz wykazują działanie odchudzające.Ponadto
awokado jest bogatym źródłem witaminy E i potasu które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.Zawiera też spore ilości aminokwasu tyrozyny oraz folianów które będąc w przewodzie pokarmowym tworzą kwas foliowy który działa pozytywnie na większość procesów zachodzących w organizmie, jest też bardzo ważnym składnikiem zalecanym kobietom w ciąży.
Awokado pomaga zapobiegać i redukować zaniki pamięci towarzyszące chorobie Alzheimera.Jest to też mało popularny afrodyzjak dlatego w szczególności polecamy go
panom gdyż może on w niektórych przypadkach zapobiegać powiększaniu i nowotworowi prostaty.
Do przygotowania (dla 2 osób) tego dania potrzebujemy :
Awokado2
jajasólpieprzoliwaPrzygotowania tego dania zaczynamy od umycia
awokado i przekrojenia go na pół i wyciągnięcia pestki.Następnym krokiem, który musimy wykonać jest położenie polówek
owoców stroną miąższu na deskę i odkrojenie wypukłej części tak aby wyszła Nam łódeczka bez dna.Wykrawamy miąższ tak aby ściany miały grubość 1 cm, przyprawiamy
owoc solą i
pieprzem(resztę miąższu który został nam wrzucamy do miseczki i wsadzamy do niej pestkę aby miąższ nie zaczął się utleniać, można go w późniejszym czasie wykorzystać np. do guacamole)Na rozgrzaną patelnie wlewamy
oliwę i kładziemy na nią
awokado,gdy
owoc nam się przyrumieni z jednej strony zmniejszamy ogień do średniej mocy i przewracamy je, a następnie wlewamy do środka
owocu jajko i smażymy pod przykryciem.Jeżeli lubimy
żółtko półpłynne wystarczy, że będziemy smażyć danie z jednej strony około 5 minut.(
jajko wysmażone można bez problemu odwracać z
owocem na drugą stronę gdyż
awokado się nie rozleci.)Gotowe danie podajemy na talerz wraz z
pieczywem z
pestkami dyni i
sokiem z
pomarańczy.Widzicie teraz, że można zaczynać dzień od oryginalnego a zarazem pożywnego śniadania, które na pewno da nam siły na dalszą część dnia.
Smacznego !