Wykonanie
Przeglądając ostatnio różne strony poświęcone kuchni molekularnej trafiłem na bardzo ciekawe porady dotyczące wykorzystania różnych przyrządów i składników. Jedne z nich dotyczyły wykorzystania syfonu do zrobienia różnych
sosów a inne samych składników np agar-agar.Po obejrzeniu rożnych filmów postanowiłem odtworzyć jeden z nich a efekt tego znajdziecie w poniższym przepisie i na zamieszczonym zdjęciu :).Składniki:- dojrzałe
mango- 2
marakuje- 2 listki
żelatyny- 4 łyżeczki
cukru pudru- 2 łyżki słodkiej
śmietanki- szklanka
rozpuszczalnej kawy- 2 łyżeczki agar-agar- szklanka zimnego
olejuDodatki:- syfon kuchenny- strzykawkaPrzygotowanie:Listki
żelatyny zanurzamy w zimnej wodzie przez 5 minut.
Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w malakserze.
Marakuje kroimy na pół, wybieramy cały miąższ i przecedzamy przez sitko, tak by wydobyć cały sok, po czym wlewamy go do malaksera.Do garnka wlewamy pół szklanki
wody, dodajemy
cukier i stawiamy na ogniu. Kiedy
cukier rozpuści się i
woda zacznie się gotować dodajemy
żelatynę. Mieszamy a po rozpuszczeniu wszystkich składników wlewamy całą zawartość do malaksera.Wszystkie składniki umieszczone w malakserze miksujemy na gładki krem, po czym przecedzamy go przez sitko. Uzyskany krem mieszamy z słodką
śmietanką i całość wlewamy do syfonu. Wbijamy
nabój i wstawiamy syfon do lodówki.
Kawę wlewamy do małego rondelka i stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się lekko gotować wsypujemy agar-agar i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Do strzykawki nabieramy
kawę po czym wlewamy małymi kropelkami do zimnego
oleju. Uzyskany
kawior przecedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.Do wysokiej szklanki wlewamy piankę z syfonu (jeżeli pianka jest zbyt rzadka należy wbić drugi
nabój). Na wierz dodajemy
kawior z
kawy.
Napój najlepiej smakuje gdy jest schłodzony.