Wykonanie
Deser
kawowo-
śmietankowy idealny dla smakoszy
kawy i nie tylko. Konsystencją przypomina ptasie mleczko, gdy potrzymamy go dłużej w lodówce. Myślę, że może być dobrym pomysłem na wieczór we dwoje;)

Składniki: porcja dla dwojga200 ml
mleka1 opakowanie
Śnieżki200 ml
kawy rozpuszczalnej1,5 łyżeczki
żelatyny1 łyżeczka
cukru pudrustarta
czekolada do posypaniaZaparzyć 200 ml
kawy z jednej łyżeczki, rozpuścić w niej
żelatynę i odstawić do wystudzenia.
Śnieżkę ubić z
mlekiem (można zamiast
mleka ze
Śnieżką, ubić
śmietankę 30% z
Śmietan-fixem). Podzielić ubitą
śmietankę na dwie części. Części nie muszą być równe, można zostawić mniej
śmietanki, jeśli ktoś lubi bardziej
kawę:)Do jednej części dodać wystudzoną
kawę z
żelatyną i cały czas miksować, by nie pozostawić grudek. Schłodzić w lodówce masę i
śmietankę przez ok. 15 min. Uzupełniać pucharki masą
kawową, a na wierzch
śmietanką. Przed podaniem posypać startą
czekoladą.

Ja wolę więcej
śmietanki, gdyż
kawę pijam okazjonalnie:)