Wykonanie
Myślę, że nie ma takiej osoby, która nie zna naleśników. Ale nie zdajemy sobie sprawy, że są popularne również w innych krajach. Do takich
krajów należy Francja. Francuskie naleśniki to właśnie c rêpes. Mogą być słodkie lub pikantne.Ciasto może być zrobione z różnych rodzajów
mąki. Z
mąki gryczanej smażone są słynne naleśniki bretońskie.Tradycją kuchni francuskiej jest smażenie naleśników w dzień
Matki Boskiej Gromnicznej.To święto nazywa się La Chandeleur lub f ê te des chandelles.Cr ê pes suzette jest przyrządzany z ciasta z dodatkiem soku z
mandarynek i puszystym farszem z
masła utwardzonego z
cukrem i
likierem pomarańczowym. Są bardzo smaczne i eleganckie, zwłaszcza kiedy są polane
likierem i podpalone.Składniki:- 4 naleśniki- sok wyciśnięty z 3
pomarańczy- sok wyciśnięty z połówki
cytryny- skórka z
pomarańczy- 3,5 łyżki
masła- 4 łyżki
cukru- 1,5 łyżki
likieru pomarańczowego- 4 łyżki
brandy lub
whiskeyPrzygotowanie:Na rozgrzaną patelnię wsypujemy
cukier i zalewamy go
sokiem z cytryny. Zostawiamy na małym ogniu na 2 minuty nie mieszając. Kiedy
cukier zacznie się rumienić wlewamy sok i skórkę z
pomarańczy i szybko mieszamy. Dodajemy
masło i mieszamy cały czas aż sos będzie gładki. Następnie wlewamy
likier pomarańczowy i mieszamy. Wkładamy naleśniki złożone w trójkąty i zamaczamy w sosie. Polewamy
brandy i podpalamy. Podajemy z
bitą śmietaną.