ßßß Cookit - przepis na Jak zjeść ciastko i mieć ciastko, czyli domowa nutella

Jak zjeść ciastko i mieć ciastko, czyli domowa nutella

nazwa

Wykonanie

Chyba nie ma nikogo, kto nigdy nie próbował nutelli lub przynajmniej o niej nie słyszał. Czekoladowo-orzechowy krem to słabość wielu osób, również i moja. Jednak zdrowe odżywianie wcale nie oznacza przymusowego rozstania z tym smakołykiem, a wręcz przeciwnie- możemy zajadać się nim bez większych wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że zrobimy go samodzielnie.
Jedno jest pewne. Polecane w reklamach jako idealna opcja na śniadanie, smarowidło, z pewnością nie należy do przyjaciół osób unikających pustych kalorii. Raz na jakiś czas jeszcze nic nikomu nie zaszkodziło- wszystko jest dla ludzi, ale jako stały punkt w menu nie będzie już najlepszym rozwiązaniem. Mnóstwo cukru i zaledwie 13% orzechów nie brzmi zachęcająco. Co innego, jego pyszna i prawdziwie zdrowa wersja przygotowana w domu- tylko 4 składniki, a ten sam doskonały smak.
Słysząc słowo nutella, można odnieść wrażenie, że przeciętny śmiertelnik nie będzie w stanie przyrządzić jej wręcz idealnego zamiennika. Nic bardziej mylnego! Nie taki diabeł straszny... i nie taka nutella trudna w przygotowaniu. Odrobina chęci to zawsze podstawowy składnik, z którym wszystko idzie łatwo.
Drugi niezbędny składnik to oczywiście orzechy laskowe. Wszystko pójdzie jak z płatka jeśli kupicie gotowe i obrane- w przeciwnym razie trzeba się będzie trochę "pobawić". Orzechy pozbawione łupinek mają jeszcze brązową, twardą skórkę, którą należy usunąć. W tym celu orzechy należy wysypać na blachę z piekarnika i piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C uważając, aby się nie przypaliły. Po tym zabiegu z łatwością obierzecie orzechy, a reszta to kwestia kilku minut.
Z podanej ilości składników otrzymacie około 220g kremu. Wartość kaloryczna na 100g to 481kcal w tym 11,6g białka, 40g tłuszczu i 27g węglowodanów .
SKŁADNIKI:
140g orzechów laskowych
40g miodu lub syropu z agawy
10g kakao
100ml napoju sojowego bez cukru
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy zmielić w blenderze na gładką masę
Dodać pozostałe składniki i mieszać do połączenia
Przygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce
Krem w lodówce zrobi się bardziej gęsty, więc według upodobania można dodać więcej napoju sojowego, aby lepiej się rozsmarowywał
Na koniec chciałabym życzyć Wam wszystkim, zdrowych, wesołych i spokojnych świąt, spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze. Cudownych prezentów, wspaniałych chwil i pysznego jedzenia na wigilijnym stole. Kosztujcie wszelkich potraw bez żadnych wyrzutów sumienia i pamiętajcie, że kluczem do dobrego samopoczucia jest umiar i rozsądek!:)
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/12/jak-zjesc-ciastko-i-miec-ciastko-czyli_23.html