ßßß Cookit - przepis na Bananowa owsianka z masłem nerkowcowym

Bananowa owsianka z masłem nerkowcowym

nazwa

Wykonanie

A gdyby tak zacząć dzień od miseczki aksamitnej, mleczno-bananowej owsianki z pysznymi dodatkami? Ja jestem jak najbardziej na TAK i mam nadzieję, że Was również nie trzeba będzie długo namawiać. W końcu jak tu się oprzeć takiej przyjemności?
Ostatnimi czasy zauważyłam, że bardzo zmienił się mój gust w kwestii kulinariów. Zupełnie straciłam ochotę na ostre potrawy i produkty, dlatego też stawiam na bardziej łagodne smaki, a standardowa owsianka, zazwyczaj intensywnie cynamonowa, teraz gości na moim stole w zupełnie innej odsłonie.
Oczywiście nie ma owsianki bez masła orzechowego. Tym razem jest to delikatne masło z orzechów nerkowca . Nieco mniej popularne, ale równie pyszne, jak to w wersji fistaszkowej. Masło to część przesyłki otrzymanej od firmy Myprotein . Aż w 96% składa się ono z orzechów! Pozostałe 4% to organiczny olej słonecznikowy. Co się tyczy wartości odżywczych- te również przedstawiają się bardzo korzystnie- ponad 20% białka i duża ilość tłuszczów nienasyconych, sprawiają, że to doskonały produkt dla osób aktywnych fizycznie oraz zdrowo odżywiających się. Do oceny pozostaje smak, ale o tym, że jest wręcz idealny, nie muszę już chyba wspominać?
Dzisiejsza owsianka to miks złożony z tradycyjnych płatków oraz bogatych w błonnik otrębów owsianych. Nie ma tu żadnego kombinowania- aksamitny mleczno-bananowy smak, dla mnie- strzał w dziesiątkę. Dla uzyskania lepszej konsystencji polecam wstępne przygotowanie wieczorem i wstawienie do lodówki. Cała porcja to 457kcal w tym 19,6g białka, 15,3g tłuszczu,58g węglowodanów oraz 8,5g błonnika .
SKŁADNIKI:
25g płatków owsianych górskich
20g otrębów owsianych
250ml mleka 0,5% lub napoju sojowego bez cukru
20g masła z orzechów nerkowca
80g banana bez skórki
PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane oraz otręby wsypać do garnuszka i zalać mlekiem
Gotować na małym ogniu często mieszając
60g banana rozgnieść na talerzyku widelcem i dodać do owsianki pod koniec gotowania
Gotować jeszcze przez kilka minut do uzyskania gęstej, kleistej konsystencji
Podawać z masłem orzechowym i pozostałą częścią banana
Smacznego!
http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/02/bananowa-owsianka-z-masem-nerkowcowym.html