Wykonanie
Chciałabym dzisiaj przedstawić wam prosty i szybki a zarazem wykwintny przepis na
żeberka.Do przygotowania pysznych
żeberek potrzebujemy:- oczywiście podstawa
żeberka wieprzowe ok 2 kg- 1 szklanka
ketchupu (ja używam łagodnego, ale jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania to polecam ostry)- 2 szklanki drobno/cienko posiekanej
cebuli (kostka lub piórka)- pół szklanki
wody- 2-3 łyżki
miodu- 3-4 łyżki
musztardy- 3-4 łyżki wyciśniętego
soku z cytrynyŻeberka rozdzielam tak by każdy kawałek miał 1 lub 2 kostki.Każdy kawałek obsmażam na patelni i przekładam do naczynia żaroodpornego.

Sos:Mieszam ze sobą wszystkie wyżej wymienione składniki i zalewam nim
żeberka.

Całość piekę ok 1 , 5 godziny bez termoobiegu w 180 stopniach.W zależności od tego dla kogo robię obiad zwiększam ilość
musztardy lub
miodu.
Żeberka wyśmienicie smakują z młodymi ziemniaczkami. Pycha!