Wykonanie

Dobra
kaczka nie jest zła :) Musi być jednak doskonale przygotowana, czyli na pewno nie przesuszona.
Mięso kaczki przygotowane według poniższej receptury spełnia ten warunek.
Mięso jest soczyste i aromatyczne. Dodatkowo świetnie się prezentuje i nie wymaga absolutnie żadnej pracy. Trzeba jedynie pamiętać o podzieleniu prac na dwa dni. Reszta robi się sama. Tak zrobioną
kaczkę możecie spokojnie podać na uroczysty obiad czy kolację a wszyscy będą nią zachwyceni.Potrzebujesz (dla dwóch osób):2 piersi
kaczki,około 500 ml
soku pomarańczowego,2 łyżki startego świeżego
imbiru,3 gwiazdki
anyżu,
papryczka chilli (cała lub pokrojona),1 łyżka
cukruWykonanie:Dzień przed podaniem
kaczki musimy ją zamarynować.W tym celu każdą z piersi natrzyj dokładnie startym
imbirem (pomiń skórę
kaczki). Następnie włóż
kaczkę do naczynia, w którym będziesz ją później piec (naczynie powinno
mieć pokrywkę, jeśli nie ma, użyj folii aluminiowej), zalej
mięso sokiem pomarańczowym tak aby było całkowicie przykryte. Skóra może wystawać poza sok. Całość przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki do następnego dnia.Dzień pieczenia. Wyjmij
kaczkę z lodówki i nagrzej piekarnik do 240 stopni C. Do naczynia z
kaczką dołóż
cukier,
anyż,
chilli i wymieszaj. Kiedy piekarnik jest nagrzany włóż do niego przykryte naczynie z
kaczką i piecz 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz
mięso przez kolejne 45 minut. Co jakiś czas sprawdzaj czy
kaczka jest całkowicie zanurzona w soku. Jeśli go brakuje i
mięso wystaje poza płyn, musisz go uzupełnić.
Kaczkę możesz podawać z puree ziemniaczanym, z
ryżem czy z kluseczkami.




Smacznego!*pomysł ze strony www.kwestiasmaku.com