ßßß Cookit - przepis na Listopadowe bułki żytnie

Listopadowe bułki żytnie

nazwa

Wykonanie

Listopad. Jak go polubić? Jak polubić ten prawdziwy, ciemny, ciężki listopad, który w całej okazałości zagościł za oknem? Wydaje się nie pozostawiać żadnej nadziei na ...jutro.
Moje myśli biegną ku zielonej wiośnie, słonecznemu latu, barwnej jesieni i srebrnej zimie. Nie ma na listopad miejsca w moim kalendarzu. On nie ma świateł, barw, nie ma smaków, nie ma zapachów...
Krótkie dni mijają szybko, ale listopad wlecze się w nieskończoność. To najdłuższy miesiąc w roku.
PS...nie ufajcie listopadowi, gdy na chwilę uwolni słońce z grubej powały chmur ;)
Trudno mi upiec coś barwnego i optymistycznego. Upiekłam więc listopadowe bułki. Sfotografowałam w listopadowym świetle. Myślałam, że nie będą dobre, nie wyrosną i nie zaprezentują się dobrze na blogu.
Wyszły świetnie! Smakowały dobrze, a i na zdjęciu nie wyglądaja najgorzej. Wyglądają listopadowo.
385 g aktywnego zakwasu żytniego
250 g mąki żytniej razowej
200 g mąki chlebowej
150 g moczonego przez 12 godzin ziarna żytniego
300 g wody
2 łyżeczki soli
Na dobę przed pieczeniem odkarmić dwukrotnie zakwas, co 12 godzin.
150 g ziarna żytniego zalać wrzątkiem i pozostawić na 12 godzin.
W misie wymieszać aktywny, odkarmiony zakwas z obiema rodzajami mąki i z woda, w której rozpuszczono sól. Ciasto wyrabiać 4-6 minut. Po 3 minutach dodać ziarno i dalej wyrabiać.
Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, okryte folią na godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na równe części i uformować bułki. Ja zrobiłam wrzecionowate bułki i ulożyłam do wyrośnięcia w formie do wypiekania bagietek.
Po godzinie, gdy bułki dobrze wyrosły (w ciepłym miejscu) posmarowałam je kleikiem żytnim i posypałam makiem. Bułki nacięłam głęboko i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Po 5 minutach obniżyłam temperaturę do 230 stopni i piekłam bułki jeszcze 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca spryskałam wodą.
Bułki upiekłam na Listę
Na zakwasie i na drożdzach
którą w tym miesiącu prowadzi blog
Grahamka, weka i kajzerka
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2014/11/listopadowe-buki-zytnie.html