ßßß Cookit - przepis na Koktajl jeżynowo-owsiany

Koktajl jeżynowo-owsiany

nazwa

Wykonanie

Czarodziejskie smoothie z czarnych, leśnych owoców...
Ci, którzy od czasu do czasu odwiedzają tego bloga, wiedzą już na pewno, że jestem miłośniczką koktajli owocowych. Tym razem smoothie jeżynowe z dodatkiem otrąb owsianych. Pyszne!
Dlaczego jeżyny? Owoce te są źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, kwas elagowy i kwasy fenolowe, które niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek rakowych. Dostarczają też sporo witaminy C dla odporności, witaminy K dla mocnych kości, witaminy E - witaminy młodości dla pięknej, gładkiej skóry. Jeżyny zawierają też sporo błonnika, przyspieszają przemianę materii, są więc zalecanym składnikiem diet odchudzających.
W takim koktajlu smakują wybornie! :)
Składniki (na dwie porcje):
200 g jeżyn,
250-300 ml jogurtu naturalnego lub kefiru,
4 łyżki otrąb lub płatków owsianych Symbio,
2 łyżki syropu z agawy lub miodu,
kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
Myjemy owoce. Wszystkie składniki, łącznie z kostkami lodu, umieszczamy w mikserze koktajlowym. Miksujemy 2-3 minuty.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/09/koktajl-jezynowo-owsiany.html