Wykonanie
W rankingach najzdrowszych pokarmów świata zajmuje czołowe miejsca, dietetyczna, a jednocześnie energetyczna i sycąca, można ją przyrządzić na tysiące sposobów, świetnie komponuje się z wszelkimi
owocami i
bakaliami - owsianka, królowa poranków. Warto zacząć od niej dzień!Jest źródłem siły, ma właściwości odchudzające i odmładzające, a także lecznicze. Porcja owsianki zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym sporą dawkę witaminy B6, która poprawia koncentrację, pamięć i szybsze przyswajanie
wiedzy. Kwas pantotenowy i witamina B1, których także dostarcza owsianka, przeciwdziałają zmęczeniu w czasie wysiłku fizycznego i umysłowego. Owsianka to także źródło wielu innych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i minerałów, takich jak magnez czy żelazo. Zawiera też sporo błonnika wspomagającego procesy przemiany materii i nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać, więc muszą być dostarczone z pokarmem. NNKT chronią przed chorobami układu krążenia i "od wewnątrz" dbają o nawilżenie skóry. Owsianka dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, zapewnia sytość na długo. Podana na ciepło z
jabłkiem,
cynamonem i
orzechami jest idealnym początkiem dnia! :)Składniki na dwie porcje:pół szklanki
otrąb owsianych,pół szklanki
płatków owsianych,2 szklanki
mleka (można użyć roślinnego),
jabłko,łyżeczka
cynamonu,garść
orzechów włoskich lub pekan.
Przygotowanie:Do małego garnka wlewamy
mleko, wsypujemy
płatki owsiane oraz
otręby, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
jabłko. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż
płatki i
jabłko zmiękną, a owsianka zgęstnieje. Doprawiamy
cynamonem.Owsiankę nakładamy do miseczek i ozdabiamy
orzechami.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))