ßßß Cookit - przepis na Owsianka z jabłkiem, cynamonem i orzechami

Owsianka z jabłkiem, cynamonem i orzechami

nazwa

Wykonanie

W rankingach najzdrowszych pokarmów świata zajmuje czołowe miejsca, dietetyczna, a jednocześnie energetyczna i sycąca, można ją przyrządzić na tysiące sposobów, świetnie komponuje się z wszelkimi owocami i bakaliami - owsianka, królowa poranków. Warto zacząć od niej dzień!
Jest źródłem siły, ma właściwości odchudzające i odmładzające, a także lecznicze. Porcja owsianki zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym sporą dawkę witaminy B6, która poprawia koncentrację, pamięć i szybsze przyswajanie wiedzy. Kwas pantotenowy i witamina B1, których także dostarcza owsianka, przeciwdziałają zmęczeniu w czasie wysiłku fizycznego i umysłowego. Owsianka to także źródło wielu innych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i minerałów, takich jak magnez czy żelazo. Zawiera też sporo błonnika wspomagającego procesy przemiany materii i nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać, więc muszą być dostarczone z pokarmem. NNKT chronią przed chorobami układu krążenia i "od wewnątrz" dbają o nawilżenie skóry. Owsianka dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy niewielkiej ilości kalorii, zapewnia sytość na długo. Podana na ciepło z jabłkiem, cynamonem i orzechami jest idealnym początkiem dnia! :)
Składniki na dwie porcje:
pół szklanki otrąb owsianych,
pół szklanki płatków owsianych,
2 szklanki mleka (można użyć roślinnego),
jabłko,
łyżeczka cynamonu,
garść orzechów włoskich lub pekan.
Przygotowanie:
Do małego garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane oraz otręby, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż płatki i jabłko zmiękną, a owsianka zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem.
Owsiankę nakładamy do miseczek i ozdabiamy orzechami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/02/owsianka-z-jabkiem-cynamonem-i-orzechami.html