ßßß Cookit - przepis na mango lassi z wodą różnaną

mango lassi z wodą różnaną

nazwa

Wykonanie

"Mniam, mniam, chce jeszcze, Mamusiu" - powiedziała moja osobista testerka <3
Cóż więcej mogę dodać ?
Chyba coś powinnam dopisać, żeby nie było...;)
Na pomysł zrobienia mango lassi nie wpadłam jakoś szczególnie, bo znam go, lubię, praktykuję czasem na szybko, latem głównie, wówczas smakuje najlepiej. Zagwózdkę miałam z wodą różaną, chciałam wykorzystać ją tak, by jej użycie miało faktyczny sens i była ona wyczuwalna. Dumałam i dumałam...no i co, z pomocą przyszła kuchnia +, serio !
Oglądam ja ci jakiś program, a tu słyszę pewnego kucharza, Yotam Ottolenghi bodajże to był, jak idąc ulicą mówi coś o smakach orientu i nagle pada tekst o....o wodzie różanej, że w upały pija się ją z mango lassi!
Ha! No i mam, przecież to jest genialne, jak na to nie wpadłam, zwłaszcza, że pijam zacny napój !
Człowiek, to jednak ciemny jest! Alors ! Nie przedłużając, mam dla Was napój na bazie jogurtu - u mnie grecki, z mango i odrobiną wody różanej. Od siebie dodałam jeszcze kilka listków bazylii tajskiej oraz szczyptę nasion chia. A co!
AAAaaa, dla TYCH, co nie wiedzą jak, co i po co...już wyjaśniam. Woda różana w połączeniu z lodem w upalne dni cudownie ugasi pragnienie, można ją stosować do ciast, deserów, jako dodatek do ponczy. Urozmaici Wam sałatki, owsianki - coś dla mnie! Możecie ją zamrozić w silikonowych foremkach do lodu, wówczas uzyskacie orientalne kostki lodu ;) Jest smaczna, orzeźwiająca, ale ma też sporo witamin, w tym choćby, A, C, D, E, B3, przeciwutleniacze i flawonoidy. No i zapach.....jest cudowna !
Przygotowanie: ok 10 minut
Koszt: 5 zł
Składniki:
1 dojrzałe mango
1 jogurt grecki - duże opakowanie
kilka listków bazylii tajskiej
szczypta nasion chia
woda różana House of Orient
Wszystkie składniki łączę ze sobą, najlepiej użyć miksera, gotowy napój wkładam do lodówki na jakieś 2h.
E voila!
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2015/08/mango-lassi-z-woda-roznana.html