Wykonanie
Przepis jak na
podstawowe ciast kruche +
barwnik spożywczy różowy + pół łyżeczki
sodyWykonanie:ciasto zagniatamy razem z barwnikiem dodajemy taką ilość jaką uznamy za stosowną .Można zastąpić go
sokiem z
buraków i dodać więcej
mąki.Gotowe wkładamy na godzinę do lodówkiwyciągamy po kawałku dzięki
czemu ciasto będzie zawsze schłodzone ,nie wałkujemy zbyt dużo
razy.Ja użyłam kilku wykrojników jednak najbardziej mi się spodobały standardowe serduszka(Dodatkowo mam wycięte różne
serca za pomocą lasera ze sklejki , użyłam dwóch serduszek wyciętych z wzorem do odciskania ich na moich ciasteczkach)kładę jedno serduszko na blasze dociskam patyczek
bambusowy , smaruję
białkiem i na wierzch kładę ciasto z odciśniętym wzorem. delikatnie przyciskam boki aby nie popsuć wzoru.Piekę 20 minut w 180 CRozpuszczam
białą czekoladę w kąpieli parowej(nie to nie jest pomyłka naczynia nie zanurzam w wodzie inaczej
białą czekolada by się spaliła)oblewam płynną masą każde
ciastko i delikatnie potrząsam aby nadmiar spłynął z powrotem do miskiDekoruję kolorowymi posypkamiodstawiam do zastygnięcia"kreseczki" robię szybkimi ruchami łyżkiserduszka wbijam w gąbkę florystyczną czerwoną przykrytą folią aby
czekolada jej nie ubrudziła.Podaję w wazoniku jako przystawkę do deseru
ciasteczka możemy nadziać twardą
marmoladą jak do pączków lub
suszonymi owocami ja użyłam
mango.