Wykonanie
Zabójczy, ale prosty, efektowny i smaczny ? Taki własnie jest ten
mus czekoladowy. Wypróbowany wielokrotnie, bardzo trudno go 'zepsuć' idealny na słodką niespodziankę dla ukochanej osoby czy na własny kaprys
czekoladowy. Robiłam go jednocześnie przygotowując lasagne co tylko potwierdza łatwość przygotowania ;)składniki:1,5 tabliczki
czekolady - 1 gorzka, 0,5
mlecznej1/3 szklanki
mleka2
jajka2 łyżki
cukru pudruszczypta
solidowolne
owoce do dekoracji
śmietanka kremówka1,5 tabliczki
czekolady łamiemy i wrzucamy do metalowej miski - stawiamy na kąpieli
wodnejczyli na garnuszku z gotującą się
wodą. Wlewamy mniej więcej 1/3 szklanki
mleka i mieszamy ażsię rozpuści. Bierzemy dwa
jajka - oddzielamy
białko od
żółtka. Do ciepłej jeszcze
czekoladywsypujemy dwie łyżki
cukru pudru i dodajemy
żółtko - mieszamy intensywnie żeby się nie zrobiłajajecznica.
Białka ubijamy na sztywno (dodajemy szczyptę
soli) w tym czasie studzimy
czekoladę.Do wystudzonej w miarę
czekolady dodajemy ubite
białka - najpierw jedna trzecia
białka idelikatnie mieszamy stopniowo dodając resztę. Dodajemy dowolne
owoce i wkładamy do lodówki na parę godzin aż stężeje. Można przed podaniem udekorować ubitą
śmietaną kremówką.smacznego!-A.
