ßßß Cookit - przepis na Kabanosy w cieście

Kabanosy w cieście

nazwa

Wykonanie

Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę czy piknik, ale też do pracy.
1. Suche składniki wymieszać, dodać olej i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto ręką lub mikserem z hakami.
2. Ciasto rozwałkować (nie musi wyrastać), pokroić na prostokąty (takiej długości, jakiej chcemy mieć gotowe ruloniki i szerokości takiej, żeby zawinąć kabanosy - ciasto mało rośnie przy pieczeniu).
3. Wycięte prostokąty posmarować pikantnym keczupem, wzdłuż dłuższych brzegów ułożyć kabanosy, zwinąć w ruloniki (można skleić brzegi ale nie jest to konieczne).
4. Jajko roztrezpać, posmarować nim wierzch ciasta. Piec ok 20 minut w 180*C.
Inspiracja: Appetite for life
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/kabanosy-w-ciescie.html