Wykonanie
Ciekawa propozycja na wytrawnie -
kabanosy otulone są cienką warstwą
drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak
bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek
keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę czy piknik, ale też do pracy.

1. Suche składniki wymieszać, dodać
olej i ciepłe
mleko. Wyrobić ciasto ręką lub mikserem z hakami.2. Ciasto rozwałkować (nie musi wyrastać), pokroić na prostokąty (takiej długości, jakiej chcemy
mieć gotowe ruloniki i szerokości takiej, żeby zawinąć
kabanosy - ciasto mało rośnie przy pieczeniu).3. Wycięte prostokąty posmarować pikantnym
keczupem, wzdłuż dłuższych brzegów ułożyć
kabanosy, zwinąć w ruloniki (można skleić brzegi ale nie jest to konieczne).4.
Jajko roztrezpać, posmarować nim wierzch ciasta. Piec ok 20 minut w 180*C.Inspiracja: Appetite for life