Wykonanie
Ten kto wynalazł rękaw do pieczenia to zrobił strzał w dziesiątkę. Jeśli się raz spróbuje
pieczenia mięsa tym sposobem trudno jest
potem przestać, bo niby dlaczego,
mięso jest kruche, ładnie wypieczone, soczyste, mało kaloryczne bo pieczone bez tłuszczu, we własnym sosie który
potem można użyć jako bazy do sporządzenia przepysznego sosu lub jeżeli nie mamy czasu to użyć właśnie tego sosiku. No i co najważniejsze nie trzeba ciągle polewać
mięsa podczas pieczenia aby nie było wyschnięte lub się zbytnio nie przypaliło z wierzchu.Składniki:1 kg grubych
żeberek1 łyżeczka mielonej słodkiej
czerwonej papryki1 kopiasta łyżeczka
przyprawy do
żeberek1 płaska łyżeczka
przyprawy do mięsa wieprzowego1 kopiasta łyżeczka proszku
czosnkowego1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuszczypta
pieprzu1 foliowy rękaw do pieczenia
Żeberka kroimy na prostokątne kawałki najlepiej z jedną lub dwiema kostkami.
Żeberka..........................................................................
Przyprawy przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy.
Przyprawy......................................................................Tak przygotowaną
mieszanką przypraw obsypujemy po kolei kawałki
żeberek.
Obsypywanie
żeberek przyprawą...................................................Przyprawione
żeberka przekładamy do rękawa foliowego, jeżeli została nam
przyprawa to wsypujemy ją do worka foliowego z
mięsem.
W rękawie foliowym................................................................................Rękaw dokładnie zawiązujemy specjalnie do tego dostosowanym drucikiem, jeżeli macie taki rękaw cięty z metra, to wówczas zawiązujemy go z dwóch stron.
Zawiązany worek foliowy...............................................................Rękaw z
mięsem przekładamy na żaroodporne naczynie lub na brytfankę i wkładamy je na najniższą półkę w piekarniku nagrzanego do temperatury 200'C.
Mięso pieczemy przez około 75 minut. Po upieczeniu wyciągamy kawałki
żeberek z rękawa i zjadamy się nimi
póki są jeszcze ciepłe. Smacznego !!!
Żeberka z rękawa.....................................................................
Żebereczka......................................................................
I jeszcze raz.....................................................................