Składniki:1 kg płatów śledźiowych w oleju1 słoik marynowanej papryki1 słoik marynowanych pieczarek1 słoik ogórków konserwowych1 czerwona cebula3-4 łyżki majonezu3-4 łyżki olejuPłaty śledźiowe odcedzamy z zalewy olejowej, przekładamy do miski, zalewamy wodą z papryki marynowanej, z pieczarek marynowanych i z ogórków konserwowych oraz dodajemy olej. Zalewę ze śledźiami delikatnie mieszamy i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.Śledźie w marynacie....................................................Na następny dzień odcedzamy śledźie z marynaty, kroimy je w grube paski, przekładamy do miski i dodajemy po kolei: pokrojoną w grubą kostkę paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i pieczarki, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę i majonez.Składniki na sałatkę.....................................................Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godzin. Smacznego !!!