Wykonanie
Składniki:1 duża główka
kapusty włoskiej50 dag
mięsa mielonego wołowego20 dag
kaszy gryczanej30 dag
ryżu1 duża
cebula2-3 łyżki
olejupieprz i
sólPonadto:
masło do wysmarowania formyLiście
kapusty parzymy we wrzącej wodzie przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.

Liście
kapusty we wrzatku.............................................................
Ryż i
kaszę gryczana gotujemy na sypko w osobnych garnkach.
Mięso mielone podsmażamy na tłuszczu.

Podsmażanie
mięsa mielonego.......................................................Do podsmażonego
mięsa dodajemy pokrojona w kostkę
cebulę i w dalszym ciągu smażymy do miękkości
cebuli.

Z
cebulką..............................................................................Usmażone
mięso z
cebulą przekładamy do miski i dodajemy ugotowany na sypko
ryż i
kaszę gryczaną.
Mięso,
ryż i
kasza.........................................................................Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy
solą i
pieprzem.

Farsz do gołąbków...........................................................................Na sparzone liście
kapusty nakładamy mieszankę
mięsa mielonego z
kaszą i
ryżem, a następnie zwijamy tak jak na zdjęciach poniżej.

Nakładanie farszu.............................................................................

Zwijanie gołąbków.............................................................

Dalszyciąg zwijania gołąbków.............................................

I już gotowe.......................................................................Zwinięte gołąbki układamy w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym.

W naczyniu żaroodpornym.........................................................Wypełnione po brzegi naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na około 2 godziny.

Wypełnione po brzegi..............................................................Upieczone gołabki przekładamy na talerz i odrazu podajemy. Gołąbki możemy polać
sosem pomidorowym lub
grzybowym. Smacznego !!!

Po upieczeniu...........................................................

Pieczone gołąbki z
kapusty włoskiej zdodatkiem
kaszy gryczanej..................

A tak wyglądają w środku........................................................................