Wykonanie
Do zrobienie tarty zainspirował mnie jeden z przepisów Nigelli, jednak moja
tarta podczas powstawania diametrialnie została zmieniona. Miały być
truskawki ale nie mogłam się oprzeć i nie kupić
czereśni. Człowiek czeka na nie cały rok więc stanęło na czereśniach. Nie chciałam za bardzo słodzić
sera więc dodałam tylko
białej czekolady co absolutnie wystarczyło aby całość nie była za słodka.
Tarta jest szybka w w wykonaniu, banalnie prosta i bardzo smaczna. Zachęcam do popełnienia jej w leniwe popołudnie, kiedy zachce się Wam czegoś słodkiego albo dla niespodziewanych gości.
Składniki na spód :60 g
masła200 g
ciasteczek digestive
Masło roztapiamy, odstawiamy.
Ciasteczka kruszymy na pył, dodajemy roztopione
masło, dobrze i dokładanie mieszamy. Wykładamy spód i boki tarty o średnicy 20 cm, mocno dociskając całość. Wstawiamy do zamrażarki na 10 minut lub do lodówki na 15 minut.Składniki na masę
serową :100 g
białej czekolady350 g kremowego
serka quark lub innego jak philadelphia czy wiaderkowego na serniki ( najlepiej, żeby nie był prosto z lodówki a odstał chwilę w temp. pokojowej bo dodana
czekolada może zbyt szybko zacząć tężeć )ok 20 sztuk
czereśniCzekoladę rozpuszczamy nad kąpielą
wodną.
Czereśnie myjemy, drylujemy i przecinamy na pół.
Serek rozcieramy, dodajemy roztopioną
czekoladę. Szybko ale dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na spód tarty, równamy. Na wierzchu układamy
czereśnie delikatnie je wciskając.Tartę przechowujemy w lodówce.Smacznego :)