Wykonanie
Od jakiegoś czasu chodził za mną deser z
tofu. Pewnie wielu z Was w tej chwili pomyśli ble, fuj ale
tofu przygotowane w odpowiedni sposób jest naprawdę bardzo smaczne. W poszukiwaniu przepisu nigdzie nie natknęłam się na smaki, które by mi odpowiadały w tym czasie. Miałam ochotę na
cytrynę...tak więc wzięłam się za tworzenie własnego przepisu. Serniczki wyszły bardzo smaczne ( przynajmniej nam w domu wszystkim smakują ) z grubymi
spodami, które były zamierzonym efektem. Chciałam, żeby serniczki były małe ale zarazem syte tak aby jeden kawałek w zupełności nas nasycił. Mają delikatna kremową konsystencję o
cytrynowym smaku i nutkę
likieru, który można pominąć dodając więcej
białej czekolady. Do tego małe kawałki
skórki cytrynowej,
polewa czekoladowa i jak już wcześniej wspomniałam chrupiący spód.

Składniki na spód :190 g
ciasteczek digestive lub innych mogą być
herbatniki,
ciastka bezglutenowe1/3 szklanki roztopionego
oleju kokosowegoCiasteczka kruszymy na pył. Dodajemy
olej, dobrze mieszamy aż całość będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładamy dno foremek dociskając całość placami. Odstawiamy.Składniki na masę :250 g naturalnego
tofu160 g kandyzowanej
skórki cytrynowej ( najlepiej domowej, takiej jak TUTAJ )2 łyżki ulubionego
likieru ( ja dałam Amarula ale może być każdy inny )50 g
białej czekoladySkórkę miksujemy najdrobniej jak się da. Dodajemy do
tofu razem z
likierem i blenderujemy aż całość ładnie się połączy.
Czekoladę topimy nad kąpielą
wodną. Dodajemy do masy, szybko ale dobrze mieszamy.Masę wykładamy na
spody. Wstawiamy do lodówki na noc.Polewa :100 g ciemnej
czekolady2 łyżki
oleju kokosowegoOlej i
czekoladę rozpuszczamy razem nad kąpielą
wodną aż składniki się połączą a masa będzie jednolita i błyszcząca. Polewamy serniczki.Smacznego :)