Wykonanie
Idealne na świąteczny prezent do przyozdabiania ciast świątecznych czy po prostu do wypieków, deserów. Łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Przepis z TEJ strony.
Składniki : ( użyłam 7
klementynek,
syrop zrobiłam z połowy składników. Wyszły mi dwa nieduże słoiczki. Przepis podaje w całości zgodnie z oryginałem. )1 - 1,5 kg
klementynek4 szklanki
cukru2 szklanki
wody1
laska wanilii ( pominęłam )
Klementynki ( skórkę ) szorujemy pod bieżącą
wodą,
potem sparzyć wrzątkiem. Każdą kroimy w plasterki - grubość zależy od nas ale proponuję nie za grube ale też nie za cienkie. Odstawiamy.W misce zagotowujemy
cukier z
wodą i ewentualnie dorzucamy przeciętą wzdłuż
wanilię. Pamiętajcie, żeby mieszać od czasu do czasu. Kiedy
cukier się rozpuści i
syrop będzie się gotował dorzucamy
klementynki. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Ściągamy z gazu, wyciągamy
laskę wanilii.
Klementynki ostrożnie przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, zalewamy
syropem, zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut ( ja pasteryzowałam trochę ponad 5 minut ).Smacznego :)