Wykonanie
Bardzo często robię na bieżąco musy do naleśników. Z
owoców, które akurat mam i które jak to się często zdarza wołają " zrób coś ze mną " :) Oto pierwsza kombinacja, bardzo smaczna, bez grama
cukru. Chociaż jak komuś mało słodkie to można dosłodzić. Mus można również zaprawić w słoiki.
Składniki : ( dla 2 osób )2 duże
jabłka85 g zielonych bezpestkowych
winogron ( lub z pestkami z tym, że wcześniej je trzeba powyciągać )1 większa
mandarynkasok z 1/2
cytrynyDo garnka wyciskamy
sok z cytryny.
Jabłka obieramy, tniemy na małe cząstki, wrzucamy do soku i za każdym razem mieszamy, żeby nam nie sczerniały. Dokładamy
winogrona i obraną
mandarynkę ze skórki. Albedo zostawiłam zdjęłam tylko tą górną część z każdej cząstki która łączy obie ścianki. Do całości dolewamy około 100 ml
wody. Wstawiamy na gaz i czekamy aż
owoce zmiękną. Pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Kiedy
owoce zaczną się rozpadać blenderujemy całość na mus, Podajemy ciepłe, zimne lub pakujemy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut.Smacznego :)