Wykonanie
Tak się dziś złożyło, że na obiad zaplanowałam sobie naleśniki a tu dzień naleśnika. Tak więc niezamierzenie świętuję ;) O samych naleśniczkach
powiem, że są mega smaczne, delikatne,
śmietankowe, bardzo dobrze się je smaży a ten
zapach śmietankowy ( użyłam
aromatu śmietankowego ) unoszący się podczas smażenie ech coś wspaniałego !!! Przepis z bloga Majany, Majanowe pieczenie . Zmieniłam jedynie ilość
mąki bo ciasto wyszło mi za rzadkie ale być może to
wina moich miarek z których odlewałam
mleko i
śmietankę ( szczegóły przy przepisie ). Oczywiście gorąco polecam :)

Składniki :125 g
mąki ( jak
pisałam wyżej musiałam dosypać około 1/2 szklanki
mąki więcej bo ciasto było zbyt rzadkie )15 g
cukru2
jaja325 ml
mleka100 ml
śmietanki kremówkiszczypta
solikilka kropli esencji waniliowej, pomarańczowej lub otartej
skórki z cytryny ( u mnie esencja śmietankowa )
masło lub
olej do smażenia ( u mnie
olej )
Mąkę sól i
cukier mieszamy razem ( ja
mąkę przesiałam ). Dodajemy
jajka i za pomocą trzepaczki łączymy z
mąką powoli dolewając 100 ml
mleka. Nie przerywając mieszania dodajemy resztę
mleka i
śmietankę. Dobrze wymieszane ciasto odstawiamy na godzinę.Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, smarujemy najlepiej za pomocą pędzelka
olejem ( ja smarowałam nawet teflonkę bo wtedy naleśniki wyjdą pięknie rumiane. Patelnię smarujemy za każdym razem kiedy wylewamy ciasto. ). Do ciasta dodajemy aromat lub skórkę. Mieszamy. Smażymy naleśniki z obu stron na złoto.Smacznego :)