Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Szynka obsychającaChlebek na zakwasie Beaty »
Kiełbasa parówkowaKiełbasa parówkowa
Kiełbasa jest dość chuda, jeśli ktoś chce śmiało można zwiększyć zawartość tłuszczu do 30%Składniki:-
mięso wieprzowe kl. I 2,5kg-
mięso wieprzowe kl. III 1,5kg- podgardle lub
słonina 1kg-
pieprz biały 1,2g/kg-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg-
papryka słodka 1g/kg- peklosól 18-20g/kg- jelita wieprzowe 28-30mm
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h.
Słoninę zasolić. Następnie wszystkie rodzaje
mięsa mielemy na sitku 3mm, mieszamy dodajemy
przyprawy i
wodę 10-15% i mielemy jeszcze dwa
razy.

Temperatura farszu nie powinna przekroczyć 10 stopni. Można podczas mielenie lekko podmrozić.

Napełniamy ściśle osłonki i odkręcamy w odcinki długości 12-15cm.Osadzamy 1h w temp. ok. 10-15 stopni

Zawieszamy na kijach w wędzarni i osuszmy. Wędzimy
dymem o temp. 40-50 stopni max do uzyskania złotego koloru.

Parzymy w wodzie o temp. 72 stopnie do uzyskania wewnątrz ok. 68 stopni. Szybko schładzamy w zimnej wodzie do temp ok. 15 stopni.Smacznego.wtorek, 06 stycznia 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter