Wykonanie
-
czosnek,-
gorczyca,- liście dębowe lub
wiśniowe, albo
czarnej porzeczki ,-
sól kamienna niejodowana,Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć i osuszyć. Słoje (ja używam 900ml) i pokrywki umyć, wyparzyć i osuszyć.
Koper,
chrzan, liście i
czosnek oczyścić i umyć.
Ogórki układamy ścisło w słojach wkładając jednocześnie do każdego słoja: gałązkę
kopru, 2-3 ząbki
czosnku, kawałek korzenia
chrzanu pokrojony w paski (wielości palca), ½ łyżeczki ziaren
gorczycy 2-3 liście dębowe. Można również dodać
marchewkę pokrojona w paski lub plasterki (wpływa na ładny wygląd, ale na smak chyba nie bardzo).W garnku zagotowujemy
wodę z
solą kamienna. Na każdy litr
wody dajemy 1 łyżkę stołową
soli. Gorąca solanką zalewamy
ogórki (muszą być całkowicie zalane ) i szczelnie zakręcamy słoiki. Pozostawiamy w kuchni lub innym ciepłym miejscu 3-4 dni. Zazwyczaj następnego dnia solanka mętnieje, tzn. że wszystko jest ok. i zaczęło się kiszenie. Wynosimy w chłodne miejsce. Nie należy wynosić słoików od razu w chłodne miejsce, bo
ogórki nie zakisza się!