ßßß Cookit - przepis na Prosta kiełbasa prowansalska

Prosta kiełbasa prowansalska

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Młoda kapusta kiszona
Słonina wg Basi »
Prosta kiełbasa prowansalska
Składniki:
- mięso kl. II wieprzowe 5 kg
- mięso z indyka (udziec) 4 kg
- mięso kl. III wieprzowe 1kg
- pieprz 1,5g/kg
- zioła prowansalskie 2g/kg
- peklosól 18-22g/kg
- jelita wieprzowe kaliber dowolny
Z udźców indyczych wykrawamy kości, ścięgna i skórę. Mięso po klasyfikacji pokroić w kostkę i zapeklować na sucho. Czas peklowania 48h w temp ok. 6 stopni.
Następnie mięso wieprzowe kl. II i z indyka zemleć na sitku 8mm. Mięso kl. III zemleć na sitku 2-3mm.
Wymieszać razem dodać przyprawy i do ok. 8-10% wody.
Osadzać ok. 2h w temp ok. 15 stopni.
Osuszyć w wędzarni i w temp ok. 40-50 stopni. Wędzić do uzyskania jasnobrązowego koloru w temp ok. 50 stopni.
Podpiekać w temp ok. 80 stopni do uzyskania wewnątrz ok. 70stopni.
Studzić na powietrzu.
Smacznego
poniedziałek, 30 czerwca 2014, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2014/06/Prosta-kielbasa-prowansalska.html