ßßß
Składniki:- podgardle wieprzowa 2kg- peklosól 18g/kg- pieprzczarny 1,5g/kg- papryka słodka lub ostra 1 g/kg- czosnek granulowany w ilości jak kto lubi- żelatyna w ilości ok. 1-2 łyżeczeki na kg mięsa- osłonki barierowePodgardle skórujemy i pozbawiamy gruczołów. Kroimy w kostkę ok. 2x2cm, 2x3cm raczej. Peklujemy na sucho 48h w lodówce.Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i za pomocą maszynki, a najlepiej nadziewarki nabijamy w osłonki barierowe. Zawiązujemy i parzymy w temp ok. 75-80 stopni przez 4h. Jest dość długo, ale przez to podgardle jest mięciutkie. Może pojawić się też podciek tłuszczu, ale jest to koszt miękkiego podgardla. Studzimy w zimnej wodzie do temp poniżej 20 stopni. Następnie wieszamy i w takiej pozycji studzimy do zastygnięcia.Bardzo smaczny i prosty wyrób. Wbrew pozorom, nie taki tłusty. Do tego fajna galaretka wokół się robi. Mamy podgardle z galaretkąSmacznegopiątek, 04 października 2013, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter