ßßß Cookit - przepis na Okoń wędzony

Okoń wędzony

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kiełbasa cienka cielęca
Galareta cielęca »
Okoń wędzony
Składniki:
- okonie,
- sól kamienna 40g/litr
Ryby wypatroszyć, nie skrobać, włożyć do zalewy (1 litr zalewy na kg ryby) na 16h w lodówce.
Następnie wyjąć i dokładnie osuszyć osuszyć. Ostatnio wypróbowałem nowy sposób osuszania. Do wędzarni przez otwór na dymogenerator wkłądam opalarkę do drewna i ustawiam na max obroty i ciepłe, nie gorące powietrze. Zostawiam na ok 20 minut otwierając u góry wędzarnię i rybki oraz inne wyroby są momentalnie suche jak papier.
Następnie wędzimy ciepłym dymem o temp. ok 50 stopni przez ok 6h, czas potrzebny na uzyskanie ładnej barwy. Następnie należy podnieść temp do 80 stopni, aby wewnątrz najgrubszego mięśnia ryba uzyskała co najmniej 62-65 stopni.
Smacznego
środa, 10 sierpnia 2011, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/08/Okon-wedzony.html