Wykonanie
Niektórzy nazywają je: domowe
krówki.Co prawda są bardziej "ciągnące" niż znane
słodycze, jednak dzięki temu możemy je łatwiej pokroić.Reasumując, z poniższego przepisu powstaną mięciutkie
cukierki o strukturze "
krówek-ciągutek" natomiast w smaku przypominające
śmietankowo-karmelkowy, słodziutki, przepyszny smak Werther's Original.Warte przygotowania. Polecam.
200 g
cukru400 ml
śmietanki kremówki 30%100 g
masłacukier waniliowyDno formy (ok. 20x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy
masłem.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku (najlepiej z grubym dnem) i podgrzewamy do wrzenia.Gotujemy ok. 20 minut na niewielkim ogniu niemal ciągle mieszając (to ważne, ponieważ masa może przywierać do dna naczynia).Powstały karmel wylewamy na dno przygotowanej formy. Gdy przestygnie wkładamy do lodówki na jeszcze ok. 10 minut.Następnie "
cukierkowy blok" wykładamy na tackę i kroimy porcje
cukierków o wielkości ok. 1,5 x 3,5 cm.Cukiereczki możemy pozostawić w takiej postaci albo każdy z nich zapakować w papier kredowy lub np. tak jak ja w celofan.
źródło inspiracji: www. iheartnaptime .net