Wykonanie


Orzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi
jagodami i
poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni.

pół szklanki
mleka (125 ml)2 czubate łyżki
żelatyny200 g
śmietanki kremówki 30%200 ml
mleka skondensowanego150 g poziomek150 g
jagódok. 100 g
biszkoptówok. 100 ml kremówki
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy
żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia (w razie problemów można znów postawić na niewielkim ogniu i mieszać do rozpuszczenia - nie gotować).Studzimy.

Kremówkę ubijamy, a następnie powoli, delikatnie mieszając wlewamy
mleko skondensowane, a następnie
mleko z rozpuszczoną
żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy lekko rozgniecione
borówki, do drugiej
poziomki. Mieszamy do połączenia składników.Na dno tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy
biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw
poziomkową masę, a na nią masę
jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce.Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe
owoce na wierzch ptasiego mleczka.









