Wykonanie


Jedne z popularniejszych
ciasteczek. Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu a przy tym przepyszne w smaku. Każdemu kto uwielbia
kokos i kokosanki polecam przygotowanie ich samodzielnie w domu.Kokosanki - Składniki:

2
jajka (osobno
białka i
żółtka)140 g
cukru pudru200 g
wiórków kokosowychKokosanki - Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy
cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo wsypujemy
kokos, a na samym końcu
żółtka.Z powstałej masy formujemy kuleczki o średnicy ok. 4 cm i wykładamy na papier do pieczenia (można posłużyć się również gałkownicą do
lodów lub łyżką). Odstawiamy w takiej postaci na ok. 10 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni.Pieczemy przez ok. 8-10 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Wskazówki:
Jajka powinny
mieć temperaturę pokojową i nie mogą być "za świeże" w przeciwnym razie
białka będą zbyt rzadkie, a co za tym idzie również masa.Jeżeli mimo to masa okaże się za rzadka można dodać większą ilość
kokosu.








żródło inspiracji: maklowicz.pl